Hoe een goede fietshelm je leven kan redden: feiten en tips

Veiligheid is de kern van het dragen van een fietshelm. Je hoofd is kwetsbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een racefiets helm absorbeert de impact bij een val. Dit vermindert de kans op hersenletsel aanzienlijk. Denk niet dat je veilig bent zonder helm. Zelfs bij een lage snelheid kan een val ernstige gevolgen hebben. De helm beschermt niet alleen tegen directe klappen. Hij biedt ook bescherming tegen schaafwonden en andere oppervlakkige verwondingen. In stedelijke gebieden met veel verkeer is een helm dragen essentieel. Het draagt bij aan een veiligere fietservaring. Een helm dragen is een teken van verantwoordelijkheid en zorg voor jezelf.

Waar beschermt een fietshelm tegen

Een fietshelm is ontworpen om je hoofd te beschermen. Hij absorbeert de kracht bij een botsing. Dit vermindert de impact op je schedel. Een helm is een barri√®re tussen je hoofd en het harde asfalt. Bij een valpartij is het vaak het hoofd dat als eerste de grond raakt. Een helm vermindert de kans op schedelfracturen en hersenschuddingen. Hij beschermt ook tegen snijwonden en kneuzingen op je hoofd. De luchtgaten in de helm zorgen voor ventilatie. Dit houdt je hoofd koel tijdens het rijden. Moderne helmen zijn licht van gewicht en beperken het ongemak. 

Tips voor het kiezen en dragen van een helm

Het kiezen van de juiste fietshelm is belangrijk. Kijk naar de maat en pasvorm. Een helm moet goed aansluiten op je hoofd. Hij mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. De riempjes moeten gemakkelijk verstelbaar zijn. Zorg dat ze niet knellen onder je kin. Een goede fietshelm heeft een keurmerk. Dit betekent dat hij voldoet aan veiligheidsnormen. Let op de ventilatiegaten. Deze zorgen voor verkoeling en comfort. De helm moet licht zijn, maar stevig genoeg om bescherming te bieden. Vergeet niet je helm regelmatig te controleren op beschadigingen. Na een val is het aan te raden je helm te vervangen. Ook al ziet hij er nog goed uit, de beschermende werking kan verminderd zijn. 

Aanbevolen artikelen